Боровец

Боровец

 

Боровец е един от най-големите планински курорти в България. Той се намира на височина 1300 метра на северните склонове на Рила планина, на около 70 км от София, на около 130 км от Пловдив и на 10 км южно от Самоков. Средната температура през януари, най-студеният месец, е около + 4,8 ° C.

Курортът е създаден в края на 19-ти век, и е известен като Чамкория (Pine Forest) до средата на 20-ти век. Най-изтъкнатите хора са прекарвали там хладни и свежи лета , а също и ловни игри през зимата. През 1960 и 1970 г. курорта се разширява, появяват се големи хотели в алпийски стил, както и съоръжения за зимни спортове и постепенно Боровец е трансформиран в модерен зимен курорт.
Заедно с близостта му до столицата ,приятният климат - прохладното и свежо лято и много снежната зима превръщат курорта в перфектната дестинация за хора, които обичат да прекарват ваканциите си в планината.

Зоната за ски на Боровец включва 24 писти с обща дължина от над 58 км писти за ски бягане, биатлон, нощни ски-съоръжения и зимен парк за деца. Има общо 12 лифта и влека . Те са модерни, добре поддържани и имат отличен капацитет.

Пътеките са разположени в три региона: Ситняково - Мартинови бараки, Маркуджик и Ястребец. Те имат различни нива на трудност и са подходящи за начинаещи, напреднали и експерт скиори.
Пистите за ски бягане са с дължина 35 км и ширина най-малко 6 м, построени в съответствие с изискванията на Международната федерация по ски.

Оборудването за сняг държи снега в перфектно състояние. Ски сезонът започва в средата на декември и завършва през април.

В курорта се предлагат и уроци по ски и сноубординг. Инструкторите са високо квалифицирани и в световнопризнати . И в двете дисциплини се предлагат и индивидуални уроци.
През топлите месеци на годината специален велопарк предлага отлични условия за запалените велосипедисти с над 20 маркирани писти с различни нива на трудност.
Хотелите и места за настаняване в Боровец са много и варират от луксозни хотели до уютни хижи със сауни. В допълнение има и много частни вили в Боровец с покрити изисквания за определено ниво на звезди, които също предлагат настаняване.

В Боровец, можете да намерите лесно ресторанти, механи, пицарии, барове и дискотеки.
Курортът предлага много добри условия за спорт и отдих. Най-големите хотели имат басейни, сауни и спа центрове, където се предлагат възстановителни и козметични процедури.
Боровец е начална точка на множество туристически пътеки в Рила. Най-популярна сред туристите е туристическата пътека, водеща до връх Мусала, най-високия връх на Балканския полуостров, стоящ на 2925 метра надморска височина.

Курортът предлага добри условия за приятна почивка и осигурява всичко необходимо, включително магазини, аптеки, обмяна на валута, банки, банкомати, медицински услуги и т.н.

Галерия