Несебър

Несебър Архитектурно-Исторически РезерватНесебър Архитектурно-Исторически Резерват е разположен в Стария Град и е под формата на 850м дълъг и 350м широк полуостров. Старият Град е обявен за архитектурно-исторически резерват с национално значение по силата на Наредба No 243 на Министерския съвет от 18 юли 1956.

През 1983 г. Старият Несебър е включен в Списъка на Световното Културно Наследство на ЮНЕСКО.

Несебър е един от най-древните градове в Европа, основан преди 3200 години. През античността градът е наречен Месемврия, през Средновековието той е бил известен като Месемврия, а по-късно е преименуван на Несебър. Многобройни археологически находки дават доказателства за многовековната история на Стария Несебър. Много от тях могат да се видят в Археологическия музей, който се намира в самото начало на полуострова. Различните музейни зали предоставят информация за съществуването на града под контрола на траките, Римската Империя, Византия, както и българската държава.

Откакто е създаден, градът винаги е бил заобиколен от крепостни стени, останки от които са оцелели и до днес. Първите крепостни стени са били построени от траките през VIII-ми век преди Христа. По-късно, през V-ти век преди новата ера, гръцките колонизатори също изграждат укрепителни съоръжения. След като римляните завладяват Месемврия, те също се възползват от крепостните стени. Периодът, през който Месемврия е под властта на Византия, се характеризира с бум на строителството (V-ти век). Стената от портата на града е най-добре запазеният пример с крепостна стена от този период. По време на ранновизантийската епоха укрепителна стена е построена също и на югозападния бряг. Тя е оцеляла до наши дни.

След като столицата на Римската Империя се премества в Константинопол и християнството става официална религия, седва масово строителство на християнски храмове, построени на територията на Месемврия.

Църквата Свети Стефан, известна също като Нова Митрополия, датира от периода XI-ти - XIII-ти век. Тя има дизайна на базилика с три купола направени от каменни блокове и тухли. Църквата е изографисана през 1599 г. Повече от 1000 фигури в 258 композиции са изрисувани там. В църквата в оригинален стил са запазени изографисан иконостас от края на XVI-ти век, разяден от времето владишки трон и амвон от края на XVIII-ти век. Църквата не е действаща. Тя е превърната в музей. Тя е обявена за архитектурно-строителен паметник по силата на публикация в Държавен вестник, брой №41 от 1964г. Той се намира в близост до амфитеатъра в Несебър.

Близо до амфитеатъра се намира незавършена църква от XIV-и век на св. Йоан Алитургетус. През 1913 г. храмът е силно повреден от земетресение и сега е безплатен за достъп. През 1964 г. той е обявен за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение.

Църквата на Христос Пантократор, един от най-добре запазените средновековни храмове, е разположен в центъра на Стария Несебър. Храмът е построен през XIII- ти и XIV-ти век и е с правоъгълна форма. Тя е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение по силата на публикуване в Държавен вестник, брой №41 от 1964г.

Храм Свети Спас е друга църква, която е превърната в музей. Тя е построена през 1609 г. със средства, предоставени от заможен гражданин на Несебър. Тя е украсена от неизвестен майстор през XVII-ти век. Надгробната плоча на византийската принцеса Матаиса Кантакузина Палеологина сее съхранявала там в продължение на много години. Надгробната плоча вече е експонирана в Археологическия музей на Несебър. Храмът е обявен за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение по силата на публикация в Държавен вестник, брой №41 от 1964г.

Туристите, разхождащи се из Несебър, могат да видят останки от термални бани от началото на византийския период. Те са били построени през VI-ти век и са били използвани като бани, до края на VIII-ми век, когато са били реконструирани, за да се превърнат в жилищни и стопански сгради. Църквата на Св. Параскеви се намира в близост. Тя е построена през XIII - ти и XIV-ти век и има изключително интересен архитектурен дизайн. Той е обявен за архитектурно-строителен паметник на културата, по силата на публикация в Държавен вестник, брой №41 от 1964г.

Главната църква на древна Месемврия се нарича Света София, точно като главния храм на Константинопол, столицата на Византийската империя. Тя се нарича Стара Митрополия. Храмът е с дължина 25.50 м. В миналото тя е била измазана като стените са били боядисани, а целият под бил покрит с мозайка от малки разноцветни камъни. Базиликата е построена в края на V-ти и началото на VI-ти век. Тя получава настоящата си форма в началото на IX-ти век. Обявена е за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение по силата на публикация в Държавен вестник, брой №41 от 1964г.

Църквата Свети Димитър е била открита през 1968 г. по време на разкопки, които се провеждат в близост до църквата Св София. Това, което е оцеляло от нея са колоните, които са поддържали нейния купол.

Според някои легенди в Несебър е имало около 40 църкви. Днес разполагаме с информация за 23 от тях. Отделно от църквите, които са превърнати в музеи, няколко други възстановени и добре запазени храмове могат да се видят в старата част на града. Църквата на Свети Йоан Кръстител е построена през X-ти век. В нея е запазен портрет на дарителя на Църквата, който датира от XIV-ти век. Тя е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение по силата на публикация в Държавен вестник, брой №41 от 1964г. Храмът на Архангелите Михаил и Гавриил е с богато украсен екстериор. Той е обявен за архитектурно-строителен паметник на културата, по силата на публикация в Държавен вестник, брой №41 от 1964г. Останките от базиликата на Мадона Елеуса лежат на северния бряг на полуострова. Тя е построена през VI-ти век и според историческите източници е била част от манастирски комплекс. Днес църквата е възстановена и частично запазена. Обявена е за архитектурно-строителен паметник на културата, по силата на публикация в Държавен вестник, брой №41 от 1964г.

Отделно от Археологическия музей, Етнографския музей на Несебър също е разположен на полуострова. Неговата изложба е разположена в Москоянската Къща, която е построена по времето на Българското Възраждане. Къщата е типичен представител на жилищната архитектура на Несебър. Тя е построена през 1804 г. и е била собственост на богат търговец от Несебър. Музеят показва обекти и предмети, използвани в бита и занаятите на хората в Несебър, както и традиционни местни носии.