Царевец - В.Търново

Архитектурно-музеен резерват Царевец, Велико Търново

Архитектурно-музеен резерват Царевец е един от най-посещаваните туристически обекти в България. Той се намира на хълма Царевец в старата част на град Велико Търново..

Хълмът е бил заселен още в 3-то хилядолетие преди Христа. В 5-ти и 6-ти век там се намира най-големият град на Византийската империя в провинция Долна Мизия – Зикидева.

През IX-ти век там е било основано старобългарско селище, което също  се разраства бързо. Изграждането на Укрепителната стена, която стои и до днес, започва през 12-ти век. Стената е дълга 1100 метра, с до 3.40 метра дебелина на определени места и висока над 10 метра.

Крепостта е имала три входа, очертанията на които могат да бъдат разпознати и днес. Главният вход, е бил защитаван от крепостни кули, и се намира на запад. Вторият вход, така наречената Малка порта (или позната още като Асенова Врата), е разположен в северозападната част на укреплението. Третият вход, т.н. Френкхисарска порта,  се намира в югоизточния край на крепостта и е бил охраняван от отбранителна кула, известна още като Балдуинова кула. Тя носи името на латинския император  Балдуин Фландърски, който е пленен от Цар Калоян в битката при Одрин от 1205 г. Легендата разказва, че след битката Балдуин е затворен в тази кула и по-късно е починал там.

В централната част са били разположени крепостни къщи, Дворцов комплекс - няколко сгради, заобиколени от вътрешна каменна стена, две бойни кули и два входа. Тя включва Тронна зала, Дворцова църква и Царски покои.

През  1185г., когато Търново е обявен за столица на Второто Българско Царство, Царевец става основно укрепление и дом на аристокрацията. За повече от 200 години в градът е процъвтявал чрез  политическа, икономическа и културна дейност и е бил един от най-големите градове по онова време на Югоизточна Европа, а самата крепост е имала и огромно стратегическо значение за България.

В най-северната част на Царевец се намира скален къс наричан Лобната скала, който образува пропаст над река Янтра. Мястото е известено като Скалата на екзекуциите.  От 11-ти до 14-ти век там са се извършвали публични екзекуции на предателите на държавата - те са били хвърляни от него в реката.  По-късно - през XVI-ти век на същото място там е построен манастир.

Възстановяването на Царевец започва през 1930 г. и е завършено през 1981 г. по повод 1300-годишнината от основаването на българската държава.

Днес пътят към главния вход , цялостната структура на крепостта както и Болдуиновата Кула са майсторски реставрирани. На самия връх на хълма Царевец се  намира старата Патриаршия, реконструирана през 1981 г., която по своя мащаб и архитектура е впечатляваща, с поразителна иконография, изобразяваща възхода и падението на Втората българска държава.

В центъра стои Царският дворец. Проведените археологически разкопки са открили основите на 470 жилищни сгради, на хан, аристократични домове, 23 храма и 4 градски манастира. Находките включват парчета злато, бродирани дрехи и златни накити от периода на Втората българска държава. Някои от управниците, които са царували по това време са царете Асен I, Петър I, Калоян, Иван Асен II, Иван Александър, Иван Шишман.
Днес Архитектурният и музеен резерват Царевец предоставя уникален начин да се опознае миналото на България. Достъпът до всички находки се улеснява от инфраструктурата, преустроена в автентичен за периода стил. Информационни табели предоставят допълнителна информация за функциите и историята на обектите. Посетителите могат да се изкачи до върха на камбанарията, която открива панорамна гледка към града.
„Звук и светлина“ е аудиовизуално шоу - уникална атракция, която използва стотици разноцветни светлини, музика и църковни камбани, за да се изобразят ключови моменти от българската история.
Обектът е отворен за туристически посещения целогодишно. Информационни материали и сувенири са на разположение в Патриаршеската църква на върха на хълма.

Галерия