Седемте рилски езера

Седемте рилски езера са без съмнение една от най-атрактивните природни забележителности на Балканския полуостров. Дестинация мечта, която не трябва да се пропуска. Тяхната красота докосва хилядите български и международни посетители, които ги посещават.

Седемте рилски езера, са разположени в Дамгския регион на северозападната част на Рила, и са група ледникови езера. Те са разпръснати в подножието на огромен циркус, който включва върховете Сухи Чал, Отовишки и Харамия. Езерата са наречени на техните форми и качества. Най-високото от тях е „Сълзата“, която притежава името си заради кристално чистата си вода. То е на 2,535 метра височина, непосредствено под връх Отовишки. Следващо е езерото „Окото“, най-дълбокото от седемте - 37.5 метра. То е с овална форма и е наситено синьо, когато времето е хубаво. Водолази са изследвали това езеро, за да получат допълнителна информация за него. Малко по-ниско от езерото „Окото“ се намира езерото “Бъбрека”, кръстено на своята форма, която е с площ от 85 хектара и стръмни скалисти брегове. Следващото по ред езеро е „Близнаци“. Широко в двата края и тясно в средата си езерото прилича на пясъчен часовник. През сухи години, езерото се превръща в две по-малки езера, и това е произходът на неговото име. По-надолу по пътеката се намират езерото „Трилистника“ и „Рибното“ езеро. Подслонът на Седемте езера е на брега на „Рибното“ езеро. Най-ниското езерото е наречено съответно «Долното езерото» и подхранва река Джерман. Всички Езерата са свързани помежду си с тесни потоци.

Някои от Езерата са зарибени - с лещанка и пъстърва - но като цяло високите планински езера са с неподходяща среда за живот, защото температурата на водата е много студена, поради факта, че се захранвана от дъжд и снеготопене. Всяка година на 19 август, там се провежда събрание на окултната група наречена Бялото Братство, също познати като Дъновисти, които празнуват Нова година. Тържеството се провежда в близост до езерото „Бъбрека“ и се състои от ритуален, ритмичен, танцов синхрон в голям кръг. За Дъновистите, Рила планина е свято място и поради тази причина хиляди поклонници се събират всяка година, за да посрещнат изгрева.

Галерия