Празник на черешата

Празник на черешата в Кюстендил

Всяка година в края на юни в Кюстендил се провежда Празник на черешата. Тук се раждат най хубавите български череши, а хората ги очакват с нетърпение, защото те са предвестници на лятото, вратата, през която се отваря берекетът в Кюстендилския край. Овощарството в Кюстендилско е било винаги приоритет, затова неслучайно наричат този край „овощната градина на България”. Това е една от причините тук да се уреди и Първата национална овощарска изложба – още през далечната 1896 г. Тазгодишният Празник на черешата ще се проведе през последния уикенд на юни. А какво да очакваме в програмата, ще научим лично от кмета на града Петър Паунов.

 

Какво включва програмата на фестивала на черешата тази година?

„Откриване заедно с колегите от София, Благоевград и Перник, тъй като тазгодишното издание е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 година. След това незабавно започва представянето на 80 сорта череши, които ще бъдат представени от нашите партньори от Института по земеделие. Успоредно с това тече и фолклорният ни фестивал „Черешчице род родила“, на който повече от 25 местни състава ще изнасят програма. Партньори тази година са отново фестивал „Пауталия“, който има 2500 гости от цяла България, от Сърбия и от Македония. Започваме с конкурсните прояви за най-красив щанд, за най-едра череша. Следват отново фолклорни надпявания, а вечерта завършваме с традиционния заключителен концерт, който се надявам, че ще е на изключително високо ниво.”

С помощта на читалището в града са изобретили ракетно гориво от костилки на череши. Какво друго интересно нещо може да видим на този фестивал?

„Предполагам, че повечето неща ще бъдат изненада. Най-вече новите сортове, както и интересните неща, които са изработени. Всяка година всяко едно читалище изработва много интересни неща.”

Как допринасят празниците, които организира общината, за развитието на Кюстендил като туристическа дестинация?

Без съмнение са един огромен плюс и мога да кажа, че съм щастлив, че възстановеният Празник на черешата се оказва едно от най-сполучливите ни начинания, защото очакваме гости от над 80 държави. Културната ни програма е изключително сериозна. Инвестицията, която правим в култура и образование повече от 5 години, вече дава своите плодове.

Да очакваме ли в Кюстендил да бъдат създадени скоро още нови туристически атракции?

"В момента се изготвят проектите за следващия програмен период (2014-2020). Текат обществените поръчки по възстановяването на крепостта Хисарлъка и Лапидариума, който ще бъде изключителна туристическа атракция. В рамките на инициативата за Европейска столица на културата подготвяме нови изложбени площи, галерии, възможности за филмови продукции и театрални постановки, а турската баня, която е на 600 години, ще бъде превърната в изложбена зала.”

Съчетанието от поминък, съхранени традиции и любов към родния край създават атмосферата на този вкусен празник в Кюстендилския край. С пожелание за много усмивки и добра реколта ще ви заведем отново там наесен – на Празника на плодородието.

Българска Версия: БНР

Снимки: BGNES

Галерия