Г-н Авиноам Катриели, президент на BCCBI и Фондация "Аз Обичам БГ" гостува в Шоуто на Слави

Гост в „Шоуто на Слави“ беше Авиноам Катриели, който е президент на доброволни начала на двунационалната Търговска камара България-Израел (BCCBI). В предаването гостът изрази възхищението си от България и българите и разказа за проектите, с които се е заел в момента.

Пред Слави Трифонов Авиноам Катриели сподели, че за него България е най-красивата страна в света и че българите са „невероятни хора – топли и с открити сърца“. Катриели разказа, че е дошъл да инвестира в България преди 20 години, занимавал се е с медицина, продажба на недвижими имоти, търговия. В момента гостът се е заел с изграждането на „нов, модерен град“ в България, наречен Plana Heights, за чието построяване вече имало и решение на българското правителство.

Гостът довери, че един от мотивите му да инвестира в България се корени в историята. „Всеки евреин има много добри чувства към България, защото ние не забравяме какво се случи през 43-та година. в България – българите, водени от митрополит Стефан и митрополит Кирил, спряха депортацията на българските евреи за нацистка Германия. (…) Българите са почти единствените в света, които спасиха евреите си“, каза Авиноам Катриели, след което допълни: „Когато започнах да се срещам с българите, аз се почувствах в първия момент у дома си.“ Израелецът отбеляза, че от 10 години живее постоянно в България и вече се чувства българин.

В качеството си на президент на двунационалната Търговска камара България-Израел Авиноам Катриели се е заел със задачата да привлече инвеститори в България и да подобри възможностите пред българските бизнесмени да развиват бизнес в Израел. Той заяви, че от една страна условията за правене на бизнес в България са прекрасни, заради ниските данъци и лоялните български работници, но от друга страна – инвеститорите не идвали у нас, защото „стигмата на българите е, че страната е добра за казина и за алкохолен туризъм“ и че „българите са най-депресираните хора в ЕС“. Авиноам Катриели увери, че чрез различни проекти ще се стреми да промени този имидж на България. 

Вижте предаването ТУК